Zapisy na wizyty odbywają się poprzez kalendarz elektroniczny online -
UL. BOLESŁAWICKA 33, WARSZAWA

Cukrzyca ciężarnych - dieta

Jesteś tutaj

Cukrzyca ciężarnych to nietolerancja węglowodanów rozpoznana po raz pierwszy podczas ciąży

Celem leczenia cukrzycy jest zapewnienie prawidłowego rozwoju płodu min. poprzez utrzymanie prawidłowych stężeń glukozy we krwi, które sprawdza się poprzez badanie glukometrem krwi pobranej z opuszki palca.

 

Glikemię oznacza się:

- na czczo - norma <= 90mg%

- godzinę po trzech głównych posiłkach <=120mg%

 

Zalecenia ogólne

Podstawowym elementem leczenia cukrzycy jest stosowanie diety stanowiącej profilaktykę hiperglikemii.

W ciąży dobowe zapotrzebowanie na energię wynosi ok.2300-2500kcal , tj. ok 35kcal/kg należnej masy ciała.

Wymiennik węglowodanowy ( WW ) - jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW ) to taka ilość danego produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych przez organizm. Ciężarna powinna spożywać 19-21 WW w następujących proporcjach:

- śniadanie- 4-5 WW

- drugie śniadanie- 2-3 WW

- obiad 5 WW

- podwieczorek 2-3 WW

- kolacja - 4 WW

- posilek przed snem - 1-2WW

Ilość WW przypadająca na jeden posiłek nie powinna przekraczać 6 WW, dieta powinna składać się z częstych i nieobfitych posiłków, o stałych porach w odstępach nie większych niż 3-4 godziny

 

Skład diety

Węglowodany to 50-55% dziennego zapotrzebowania energetycznego

Węglowodany proste - glukoza, cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, cukierki, wyroby czekoladowe - należy ograniczyć do minimum !

Bardzo szybko przenikają do krwioobiegu i powodują bardzo szybki wzrost glikemii. Owoce, soki owocowe, przetwory owocowe zawierają bardzo dużo węglowodanow prostych , należy spożywać je w ograniczonych ilościach i tylko do godziny 18. Soki należy pić w rozcieńczeniu z wodą 1:1 - maksymalnie 1 szklanka do posiłku.

Węglowodany złożone - zawarte głównie w przetworach zbożowych - pieczywo i makarony pełnoziarniste, grube kasze, ryż brązowy, ryż dziki, płatki owsiane, płatki jeczmienne, rośliny strączkowe - produkty z tej grupy powinny znaleźć się w każdym posiłku. Z powodu stopniowego uwalniania powodują umiarkowany i dłużej trwający wzrost glikemii.

Wędlowodany nieulegające strawieniu - błonnik pokarmowy - opóźnia wchłanianie glukozy,  nie powodują skoków glikemii a dodatkowo poprawiają perystaltyke jelit zapobiegając zaparciom.

 

Białka to 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego

Zalecane białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego o niskiej zawartości tłuszczu - chude mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory

 

Tłuszcze to 30% dziennego apotrzebownia energetycznego

Polecane są tłuszcze roślinne oraz kwasy omega 3 z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych. Nie nalezy przekraczac zalecanych norm spożycia tłuszczów ponieważ są one także metabolizowane do glukozy i skutkują hiperglikemią opóźnioną

 

PRODUKTY NIEWSKAZANE W CUKRZYCY

- cukier, miód, dżemy, marmolady, słodycze, ciasta, lody

- tłuste mleko i tłuste, dosładzane przetwory mleczne

- majonez

- owoce morza

- tłuste mięsa i wędliny ( wieprzowina, baranina, kiełbasy wieprzowe, salami, słonina, boczek, smalec, podroby, gęś, kaczka )

- pieczywo słodzone 

- owoce kandyzowane, owoce suszone

- słodkie soki, syropy, słodzone płyny

- słodzone koktajle mleczne

- napoje alkoholowe

 

PRODUKTY Z BARDZO MAŁĄ ZAWARTOŚCIĄ WĘGLOWODANÓW, KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ W WIĘKSZYCH ILOŚCIACH

chude mięsa ( indyk, kurczak, cielecina, królik )

- chude wędliny

- ryby

 

 

ZALECANE TECHNIKI KULINARNE

- gotowanie w wodzie i na parze

- pieczenie w pergaminie

- duszenie w sosie wlasnym bez obsmażania

- grillowanie